onsdag 15 juli 2015

Semesterväder i Byxelkrok, Öland

Igår morse när vi lade ut från Kalmar, mötte vi en stor katamaran, från USA. A long trip to go, betydligt längre än vår!
Dagen bjöd på en del segling i undanvind, vilket innebär att du färdas lika snabbt som vinden, och då känns det som om det vore vindstilla nästan. Men däremellan dog vinden nästan helt bort, och vi fick gå för motor en hel del.
Vi passerade Borgholmsslott, men fortsatte till Byxelkrok på toppen av Ölands östrasida. Hamnen verkade ganska full, men hamnkaptenen kom cyklande och visslade i domarvisslan -Ner här! ropade han, så det var bara att lyda, kanske fanns det något ledigt...
Men icke, alla bojar var upptagna, och efter kajen låg redan tre båtar surrade i varandra. Vi hamnade som tredje båt, fast i en annan finsk båt från Pori.
-Vi var nog den sista som rymdes hit! sa vi, men ack så fel vi hade! Båt efter båt kom, och alla blev de beordrade att långsides mot varandra. När raden framför oss hade sex båtar på rad, och inte ens en halv båt till skulle ha rymts i raden, så ropade jag till hamnkaptenen att vi är på en transportsegling och ämnade lägga ut kring 4-5-tiden imorgonbitti.
Och det var nog tur att jag gjorde för annars hade vi nog suttit fast där till långt in på dagen.

Byxelkrok, var en trevlig hamn, med små röda handelsbodar och badstranden alldeles intill.

Smörgåskastning var enkelt, alla stenar var platta!

Efter att med både linor och kex, dragit och knuffat oss ut mellan alla båtar i marinan, är vi nu på väg mot Nynäshamn, en sträcka på närmare 100 Nm, och den längsta sträckan hittills.
Från morgonen och fem timmar framåt var det god segelvind kring en 10 m/s, men därefter började vinden avta och vi fick lov att ta motorn till hjälp för att upprätthålla farten. Men visst är det skönt i sittbrunnen, bikiniväder precis som igår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar